Hoe kies ik de juiste MBO opleiding?

Heb je besloten binnenkort naar het MBO te gaan? Dan ben je er nog niet. Je zult namelijk ook nog moeten kiezen wat voor opleiding je dan gaat doen. Er zijn veel verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen. Zoveel, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Het maken van een keuze kan best lastig zijn. Want hoe weet je nu wat bij je past? Om die reden vind je hieronder een aantal tips. Hopelijk wordt je keuze zo al iets makkelijker.

Doe een studiekeuzetest

Om erachter te komen wat je wilt, is het ook goed om een studiekeuzetest te doen. Zo kun je namelijk al een aantal opleidingen wegstrepen, waardoor er uiteindelijk (hopelijk) maar een paar overblijven. Je keus wordt zo al een stukje makkelijker.

Bezoek een open dag

Je wilt natuurlijk niet alleen informatie opdoen over de betreffende opleiding, maar ook weten hoe de sfeer op school is en wat er allemaal bij de opleiding komt kijken. Om die reden is het goed om een open dag te bezoeken. Zo krijg je een beter beeld van wat de opleiding allemaal inhoudt. Je krijgt de kans om vragen te stellen, zoals hoeveel contacturen er zijn, welke vakken je gaat volgen en wat het toekomstperspectief is.

Ga in gesprek

Het is ook goed om in gesprek te gaan met studenten die op dit moment de opleiding die jou aanspreekt volgen. Ook dit is mogelijk op een open dag, er zijn altijd wel studenten (en leraren of leraressen) te vinden die je alles kunt vragen. Je wilt natuurlijk een kwaliteit MBO opleiding, dus het is goed om er via hen achter te komen of dit het geval is. Gelukkig werken organisaties zoals Stichting LEERkracht voortdurend aan de kwaliteit van onderwijs, maar dit kan alsnog verschillen per opleiding.