Hoe kun je met Raspberry PI leren programmeren?

Heb je nog nooit eerder met een Raspberry Pi geprogrammeerd? Dan kan je verschillende starterkits vinden op sossolutions.nl. Een Raspberry Pi is een mini-computer, wat ook wel bekend staat als een boordcomputer. Hij bestaat uit alle onderdelen die een computer nodig heeft, maar dan veel kleiner en ze zijn te verkrijgen voor lage prijzen. In totaal zijn er al meer dan vijf miljoen modellen verkocht en ze zijn origineel uit Engeland.

Het eerste wat je moet doen als je een Raspberry Pi hebt gekocht

Als je een Raspberry Pi computertje koopt. zit er hoogstwaarschijnlijk geen besturingssysteem op. Dit kan je veranderen door een SD of een Mini SD kaart erbij te kopen en in de computer te installeren. Op dat SD kaartje kan je een besturingssysteem downloaden, bijvoorbeeld Raspbian. Mocht je een leuke achtergrond er voor zoeken, dan vind je op de site van Raspberry Pi verschillende image bestanden die je kan downloaden en gebruiken. Deze SD kaarten voor Raspberry Pi zijn te verkrijgen op de site.

Leren programmeren met een taal

Als je nog nooit eerder geprogrammeerd hebt, heb je waarschijnlijk ook geen idee wat voor taal je het beste kan gebruiken. Een programmeertaal waar je het beste mee kunt beginnen, is Python. Mocht dat een te grote stap zijn, kan je ook kiezen voor Scratch.

Voor kinderen is het ook mogelijk om Turtle Graphics te gebruiken. Hierdoor wordt het programma erg visueel en daardoor leuker om te leren. Dit is overigens niet alleen maar leuk voor kinderen, als volwassene kan je hier natuurlijk ook veel plezier aan beleven en ontdekken hoe het allemaal werkt.

Spelletjes spelen en aanpassen

Op de meeste Raspberry Pi computers vind je spellen zoals Minecraft Pi. Als je al wat bezig bent geweest met het leren programmeren met een bepaalde programmeertaal, dan kan je die inzetten om nieuwe programma’s te schrijven die het spel kunnen aanpassen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere spellen, maar deze zou je wel eerst moeten downloaden en installeren op de Raspberry Pi.