Hoe managed services bijdraagt aan proces optimalisatie

managed services

Managed services wil zeggen dat je bedrijfsprocessen geheel of gedeeltelijk uitbesteedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beheer en onderhoud van jouw IT-infrastructuur dat je aan een externe partner uitbesteedt. Managed services heeft een aantal grote voordelen. Zo draagt managed services onder andere bij aan proces optimalisatie van jouw digitale werkplek.

Wat is proces optimalisatie?

Allereerst is het handig om duidelijk te hebben wat proces optimalisatie precies inhoudt. Proces optimalisatie is het optimaliseren van bestaande bedrijfsprocessen, wat zorgt voor meer efficiency en lagere kosten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit aan kunt pakken. Allereerst bepaal je het proces dat je wilt verbeteren door middel van proces optimalisatie. Dit is voor de meeste bedrijven een proces dat zeer belangrijk is voor de organisatie en significant bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. 

Vervolgens dien je een duidelijk inzicht te hebben in het betreffende proces voordat je hier verbeteringen in kunt vinden. Er zijn verschillende manieren om een proces in kaart te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met een stroomdiagram, de Value Stream Map of door speciale processoftware in te zetten. 

Toegevoegde waarde van managed services

Managed services kan hier een grote toegevoegde waarde hebben, omdat je veel minder tijd kwijt bent aan de dagelijkse IT-beslommeringen wanneer je kiest voor managed services. Hierdoor blijft er meer tijd over om je te focussen om je bedrijfsprocessen en kernactiviteiten. Je kiest zelf voor de mate waarin je de IT uitbesteed. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de huidige IT-omgeving uit te besteden zoals deze momenteel is. In veel gevallen valt het aan te raden om gebruik te maken van de best practices van de managed services-aanbieder.

Hierdoor maak je gebruik van de specifieke kennis van de aanbieder. Jij bent namelijk niet de enige klant die gebruik maakt van managed services en door de jaren heen heeft de managed services-aanbieder zeer veel ervaring opgedaan. Daarbij kan het voor een buitenstaander makkelijker zijn om te zien op welke vlakken je jouw processen kunt verbeteren, puur omdat deze met een frisse blik naar het probleem kijkt.

Automatisering als proces optimalisatie

Managed services maakt het ten slotte mogelijk om procesautomatisering door te voeren. Hierdoor worden bepaalde handelingen niet langer handmatig uitgevoerd, maar met behulp van softwareoplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dossieradministratie waarbij systemen aan elkaar gekoppeld worden of social media management waarbij je geautomatiseerd op een bepaald tijdstip posts kunt laten plaatsen op de verschillende social media kanalen van jouw organisatie.