Een firewall kan gezien worden als een virtuele poort tussen je PC en het internet. Alle programma’s en bestanden die dus vanuit het internet op je computer willen komen zullen dus de firewall moeten passeren.Het voordeel van een firewall is dus dat eventueel schadelijke programma’s dus helemaal niet de kans krijgen om in de PC te komen. Je loopt dus ook geen kans om te maken te krijgen met “verborgen” programma’s die hun werk stilletjes doen zonder dat je er bewust van bent.

Virusscanner

Controleert een firewall dus echt alle verkeer vanuit het internet?

De firewall doet eigenlijk meer dan dat. Ook het uitgaande verkeer wordt gecontroleerd. Zo loop je dus ook niet de kans dat jij op je beurt een virus zal doorsturen via de mail of een ander programma. Een virus kan namelijk ook in de PC doorgedrongen zijn middels een bestand dat via een externe hardeschijf of een USB stick is toegevoegd.

Bij het verkeer afkomstig vanuit het internet gaat de firewall na hoe sterk de authentificatie ervan is. Dit geeft de bron van het bericht of bestand weer. Als de authentificatie niet geheel conform de regels van de firewall is wordt de toegang geweigerd. Zo wordt voorkomen dat hackers toegang krijgen tot de PC omdat het adres van waaruit er toegang wil worden gekregen door de firewall als niet betrouwbaar zal worden herkent.

Een firewall is dus een heuse digitale wachter die erop geprogrammeerd is om verkeer vanuit het internet is controleren op onvolkomenheden en die dan de toegang te ontzeggen.