Waarom en hoe vaak moet je de drum van je laserprinter vervangen?

laserprinter

Over het algemeen is een laserprinter goedkoper wat betreft afdrukken maken. Een laserprinter is een ingewikkelde machine die een aantal samenwerkende componenten bevat. Deze onderdelen werken met elkaar samen om een afdruk op papier te krijgen.

Alle onderdelen in een laserprinter dienen goed te worden onderhouden en natuurlijk op zijn tijd ook worden vervangen. Hierbij gaat het vooral om de drum. Deze zal na een tijdje moeten worden vervangen om een goede kwaliteit van de afdrukken te behouden.

De drumeenheid dient op tijd te worden vervangen

Een groot aantal mensen heeft een beetje het idee dat je iets wat nog werkt niet hoeft te vervangen. Dit gaat niet op voor de drumeenheid. Als deze kapot is kan dat zorgen voor strepen, vegen en lege stukken op je afdrukken.

Ook al zal je printer niet kapot gaan als de drumeenheid kapot is, dan zal hij op een gegeven moment echt geen afdrukken meer maken. Of je nou een merk cartridge van HP, Brother, Canon, Epson of een huismerk cartridge gebruikt maakt hierbij niets uit.

Hoe lang gaat een drumeenheid mee?

Een drumeenheid heeft een maximale houdbaarheidsdatum. Deze is afhankelijk van de manier waarop ze bewaard worden. Het beste kan je een drumeenheid zo lang mogelijk in de verpakking laten zitten. In ieder geval tot het moment wanneer je deze daadwerkelijk gaat gebruiken.

Zou je de drumeenheid enkele jaren in een gesloten verpakking laten zitten, dan is er toch een grote kans dat deze niet meer werkt zodra je deze in de printer plaatst. De levensduur van een drumeenheid wordt namelijk bepaald door het aantal omwentelingen.

Slijtage

Zorg er in ieder geval voor dat de drumeenheid nooit wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Hierdoor zal hij zijn kracht verliezen. Voorkom ook aanraking met kunstlicht en bewaar de drumeenheid op een koele, donkere plaats.

Na verloop van tijd zal de drum ook vies worden. Dit wordt veroorzaakt door stof en restjes toner. Dit kan problemen geven tijdens het afdrukken. Tekst en afbeeldingen worden dan wazig of zitten vol met vlekken of strepen.

Zodra je verticale strepen op je afdruk tegenkomt is dit een teken dat de drumeenheid aan vervanging toe is. Hij zal dan toch echt vervangen moeten worden.

Levensduur

laserprinter

Een normale drumeenheid kan ongeveer tot 12000 pagina’s afdrukken voordat deze vervangen moet worden. Dit geldt niet voor elk model. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel pagina’s je met jouw drumeenheid maximaal kan afdrukken.

Wanneer jouw drumeenheid precies moet worden vervangen is een beetje lastig om te zeggen. Het heeft te maken met de tonercartridges die gebruikt worden. Heb je een toner die meer pagina’s af kan drukken, dan betekent dat dus dat je de drumeenheid toch wat eerder zal moeten vervangen.

Je kan als standaardregel houden dat je de drumeenheid moet vervangen na het verbruiken van drie tot vier tonercartridges. Dit is ook weer afhankelijk van de paginaopbrengst. Deze is normaal gesproken 5 % bij normaal gebruik.