Wat is Agile en wat zijn de belangrijkste voordelen?

De kans is betrekkelijk groot dat je ooit al wel eens hebt gehoord over Agile. Het gaat hierbij om een term welke haar oorsprong vindt in de wereld van de ICT. Ze staat eigenlijk voor de ontwikkeling van software in korte sprints of iteraties. Wanneer elke korte sprint is afgewerkt zal er werkende software worden opgeleverd. Voor deze korte sprints geldt dat ze allen ongeveer twee tot vier weken duren. Wanneer ze zijn opgeleverd heeft de klant in kwestie de mogelijkheid om feedback aan te leveren. Aan de hand van deze feedback kunnen ontwikkelaars vervolgens hun software (indien vereist uiteraard) aanpassen. De opgeleverde software kan op deze manier in de praktijk uitermate snel worden getest wat een belangrijke meerwaarde biedt voor klanten. 

Het Agile manifesto 

Het was een groep bestaande uit zomaar even zeventien softwareontwikkelaars welke er in het jaar 2001 voor koos om het zogenaamde Agile manifesto op te stellen. Doorgaans is het zo dat een dergelijk document behoorlijk lijvig is, maar dat geldt niet voor het exemplaar van Agile, integendeel. Het document bestond dan ook uit amper 68 woorden. Ze bevatte dan ook uitsluitend de principes die vooral zijn gericht op het efficiënt maken van software. 

Ondertussen is gebleken dat Agile veel uitgebreider kan worden ingezet. De methodiek is er dan ook in geslaagd om binnen tal van andere bedrijfstakken eveneens haar waarde te laten zien. Voor de term software geldt dan ook dat ze ondertussen in menig aantal verschillende situaties is veranderd door product. De Agile principes kunnen dan ook zomaar betrekking hebben tot heel wat verschillende zaken. 

Klanttevredenheid en kwaliteit staan voorop 

We gaan de twaalf principes van Agile hier op deze pagina niet zomaar voor je overnemen. Daar heb je naar alle waarschijnlijkheid immers maar weinig aan. Wel is het belangrijk om te weten wat deze principes in de praktijk nu precies weten te bewerkstelligen. Meer dan ooit in het verleden het geval was is het tegenwoordig zo dat de eisen van de klant (zowel particulier als B2B) heel wat zijn aangescherpt. Niet alleen verwacht men dan ook een uitstekende kwaliteit, daarnaast spreekt het voor zich dat er ook een optimale service verleend moet kunnen worden. Door het volgen van de Agile principes is dat probleemloos mogelijk. De efficiënte manier van omgaan met klantfeedback zorgt er in ieder geval voor dat er snel mooie resultaten behaald kunnen worden. 

Dit zijn de concrete voordelen waar je bij Agile op kan rekenen

De populariteit waar het toepassen van Agile op kan rekenen is het gevolg van de talrijke, toch wel zeer interessante voordelen waar je mee te maken krijgt. Wat deze voordelen betreft kan je denken aan:

  • Er is sprake van een hoge productkwaliteit; 
  • Het is mogelijk om de beste klanttevredenheid te realiseren;
  • Er is sprake van een verbeterde projectcontrole; 
  • De risico’s kunnen sterk gereduceerd worden; 
  • Een snellere ROI behoort tot de mogelijkheden;

Het gegeven dat de Agile ontwikkeling iteratief is zorgt ervoor dat functies incrementeel kunnen worden geleverd. Dit zorgt ervoor dat heel wat voordelen al in een zeer vroege fase gerealiseerd kunnen worden. Dit terwijl de software of het product in kwestie eigenlijk nog volop in ontwikkeling is. In ieder geval mag het duidelijk zijn, het kan in de praktijk zomaar meer dan de moeite waard zijn om te overwegen om Agile ook in jouw onderneming toe te gaan passen.