Voorbereiding op een assessment: vijf tips om je te helpen slagen

Een assessment afleggen als onderdeel van een sollicitatie kan heftig zijn. Maar maak je geen zorgen met de juiste voorbereiding en mentaliteit zorg je ervoor dat je assessment vlekkeloos verloopt. Hier zijn vijf tips die je zullen helpen bij het voorbereiden en behalen van een assessment.

1) Weet waar je aan begint

Voordat je je begint voor te bereiden op je assessment, is het belangrijk om precies te weten wat voor type assessment je gaat afleggen. Sommige kunnen getimed zijn, terwijl andere dat misschien niet zijn. Sommige richten zich op specifieke vaardigheden, terwijl andere algemene kennis testen. Soms worden vragen mondeling gesteld, terwijl andere en vrijwel de meeste schriftelijk en/of digitaal zijn. Als je weet welk type assessment je gaat afleggen, kun je het best mogelijke voorbereidingsplan opstellen.

2) Zoveel mogelijk oefenen

Als je eenmaal weet wat voor soort assessment je gaat afleggen, is het tijd om te gaan oefenen. Als de test op vaardigheden focust, probeer dan online oefentoetsen of vragen te vinden die het soort vragen op de echte test simuleren. Als de review algemener van aard is, poets dan onderwerpen als actuele gebeurtenissen en geschiedenis op die tijdens je interview aan de orde kunnen komen. Oefenen kan een deel van de stress verlichten die gepaard gaat met het maken van een assessment en geeft je vertrouwen om eraan te beginnen. Doe bijvoorbeeld eens een ixly oefentest. Een ixly oefentest bereidt je voor op psychometrische tests zoals die door veel grote multinationals en overheidsorganisatie gebruikt worden.

3) Zorg voor voldoende rust

Een assessment maken kan zowel mentaal als fysiek uitputtend zijn, dus het is belangrijk om voldoende rust te nemen voor je grote dag. Zorg ervoor dat je elke nacht ten minste acht uur slaap krijgt voorafgaand aan de test, zodat je geest fris is wanneer het tijd is om het te afnemen. Plan daarnaast, indien mogelijk, pauzes in tussen secties of vragen, zodat je hersenen niet worden overweldigd door te veel informatie tegelijk.

4) Lees aandachtig

Veel testen vereisen zeer nauwkeurige antwoorden, wat betekent dat ze ook zorgvuldig moeten worden gelezen en begrepen worden om correct te kunnen antwoorden. Neem dus de tijd om vragen en instructies door te lezen. Als er iets onduidelijk of verwarrend is, aarzel dan niet om je beoordelaar van tevoren om opheldering te vragen of neem indien nodig een paar extra seconden (of minuten) tijdens de test zelf.

5) Blijf positief

Last but not least, vergeet niet om gedurende het hele proces positief te blijven. Het maakt niet uit hoe moeilijk de test wordt of hoe lang het duurt voordat je hem afmaakt, geef niet op. Als er onderwerpen of gebieden zijn waarop je je bijzonder zwak of ongemakkelijk voelt bij het beantwoorden van vragen hierover, haal diep adem en herinner je zelf eraan dat iedereen zijn sterke en zwakke punten heeft, en concentreer je op het zo goed mogelijk doen van je werk met de kennis die je al hebt.

Bron: www.assessment-training.com